torstai 24. syyskuuta 2015

Oman blogin ulkoasun suunnittelu ja toteutus

Miltä tulevan visualistin blogisi näyttää?

Omasta mielestäni blogini näyttää rehellisesti siistiltä, mutta nopealla kädellä tehdyltä. Myönnän että tein blogini ulkoasun kiireessä ja yöllä, mutta tein sen kuitenkin niin että ulkoasu on visuaalisesti miellyttävä ja minua kuvastava. Olen erityisesti tänä vuonna innostunut ”paint-splatter” tekniikasta, jota käytin myös omassa blogissani otsikon pohjalla. Typografiaan liittyen käytin paksua lihavoitua tekstiä, joka korostaisi näyttävyyttä, mutta tajusin itsekin jonkin ajan kuluttua että tämännäköinen näyttävyys ärsyttää lukijaa. Ohessa kuva siis alkuperäisestä blogin kuvasta ja nykyisen kuvan näet nyt.


Tutustuin eri blogeihin mitä saimme tehtäväksi tutkia ja analysoida ja olin yllättynyt siitä, että monet ulkoasuista oli hyvin samankaltaisia tyyliltään mutta kuitenkin niistä löytyi pieniä eroavaisuuksia mitkä tekivät niistä omalaatuisia ja uniikkeja. Eli yhteenvetona monet ulkoasut ovat hyvin yksinkertaisia ja minimaalisia, mutta jokaisesta löytyy pieni juju, joka tekee siitä omannäköisen ja persoonallisen. Jujun ei tarvitse olla iso tai näyttävä, vaan yksi pieni spottikohta tekee siitä jo hienon. Ja kuten yksi opettajistamme sanoi: ”Ei kannata pelätä valkoista tyhjää tilaa”. Monista blogeista löytyi paljon tyhjää tilaa ja esimerkiksi joistain nurkasta löytyi tietty kiintopiste joka kiinnittää asiakkaan huomion.

Fontit ovat myöskin yksinkertaisia tai pehmeää kaunomaista tekstiä, harvemmassa blogitekstissä näkyi paksumpaa, sarjakuvamaista fonttia. Itse käytin sitä aiemmassa ulkoasussani, ehkä siksi että halusin erottautua massasta ja se sopi paremmin isompaan splatter-kuvaan. Mutta kuten mainitsin, ulkoasu ja fontti oli silmiä ärsyttävä.

Olen parin vuoden ajan huomannut että valkoinen väri pohjalla ulkoasussa on saavuttanut suosiotaan, ylipäätään kaikennäköinen minimalistisuus ja yksinkertaisuus. Väreinä siis näkyy paljon valkoista mutta myös neutraaleita värisävyjä kuten mattaharmaata, haalean vaaleanpunaista, erittäin vaaleaa mintun sävyä. Poikkeuksiakin toki löytyy, kuten esimerkiksi mainitsin paint-splatter tekniikan josta voi tehdä helposti yksinkertaisen kauniin ulkoasun yhdellä tai kahdella värillä.

Kuvien lataamisen suhteen omassa blogissani on ollut pieniä haasteita. Kuvat ovat pomppineet laitoja pitkin vaikka olen laittanut asetukset kerta toisensa jälkeen uudelleen. Luokkatoverini auttoi ongelman kanssa ja nyt jatkossa ongelmia ei pitäisi enää olla.

Varsinkin muotiblogeissa tuntuu olevan ajatus ”mitä isompi kuva, sen parempi”, jonka ymmärrän täysin, mutta itseäni ainakin häiritsee jos yksi kuvaruutu valtaa koko näytön ja joudut vaivalloisesti selaamaan blogia hitaasti alaspäin kun kuva tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan. Itse pidän suurista kuvista kyllä, mutta mieluummin niin että blogista näkyy myös muutakin osaa kuin itsessään pelkkä kuva. Tällöin jos esim. olet kuvannut asukokonaisuutta ja haluat kohdistaa huomion vaikkapa laukkuun, voit ottaa simppelisti ensiksi kuvan asukokonaisuudesta, ja alempana kuva laukusta ja siltikään kuvien ei tarvitse olla jättisuuria.

Käytän jälleen kerran opettajani viisaita ajatuksia: ”Pölli paras idea ja jalosta se eteenpäin”.
Yksinkertaistin huomattavasti blogini ulkoasua kuitenkin käyttäen samanlaista ideaa mitä aikaisemminkin pidin. Muutin fonttia yksinkertaisemmaksi mutta edelleen ”huomiota herättäväksi” sekä käytin paint-splatter tekniikkaa johon olen niin rakastunut. Sain ajatuksen keltaisesta väristä, joka näkyy blogini profiilikuvassani ihanassa kirppislöytö-takissani. Keltainen on piristävä väri ja kuvastaa hyvin minua. Nyt olen tyytyväinen blogini ulkoasuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti