perjantai 25. syyskuuta 2015

TYPOGRAFIA TUTKIMUSMATKA

Groteskit


Groteskilla tarkoitetaan tasavahvaa tai lähes tasavahvaa kirjaintyyppiä, jossa ei ole päätteitä. Monissa groteskikirjainten nimeen liitetään sana gothic. Sans serif ja sans tarkoittavat kaikkialla groteskia.

Tässä posterissa toimii vahva musta pohja sekä näyttävästi esillepantu teksti.



Antiikva


Tunnuspiirteet ovat ohuiden ja paksujen viivojen jyrkkä kontrasti ja ohuet vaakasuorat päätteet. Muutamien kirjainten päätteisiin syntyy pyöreä muoto. Kirjaimet ovat pystysuuntaisia ja "itsenäisiä", niillä ei ole visuaalista yhteyttä seuraavaan kirjaimeen. Eli lyhyesti:
  • jyrkkä kontrasti
  • suora akseli
  • ohuet päätteet
  • jyrkkä päätteiden liitos


Tästä Bauer Bodoni-posterista on tehty hienosti taiteellinen juliste, jossa yhdistyy typografia mutta myös taiteellisuus ja värien käyttö. Kuva on erittäin romantisoitu.



Kalligrafia

Kalligrafisiin kirjaintyyppeihin kuuluvat kaikki käsialaa jäljittelevät tyypit, tavoittelevatpa ne sitten taiteellisuutta, kauneutta tai jotain muuta. Luettavuus on usein heikkoa jo lyhyessä kutsutekstissä. Kalligrafisten kirjaintyyppien käyttö synnyttää yleensä tyyliristiriitoja ja tahatonta koomisuutta.

Kuvassa käytettyä Snell Roundhand-fonttia on käytetty jatkumoksi kuvan laineille. Juliste on kaunis, mutta teksti uppoaa laineiden sisään ja luettavuus on heikkoa.

Fantasia- ja kokeilevat kirjaintyypit

Käytännössä fantasiakirjaimet ovat niitä, mitkä eivät sovi mihinkään tiettyyn kirjainluokkatyyppiin. Nämä kirjaimet saattavat olla millaisia tahansa: Eläimiä, ihmisiä, kasveja tai ne saattavat koostua mistä tahansa kirjainmuotoilulle vieraista osista. Nämä kirjaintyypit sopivat lähes poikkeuksetta vain otsikkokäyttöön. Leipätekstissä lukeminen olisi näiden kanssa erittäin vaivalloista. Persoonallisen muotoilun vuoksi fantasiakirjaimet ovat helposti tunnistettavissa.



Kuten monista julistevalinnoistani huomaa, valitsin hyvin minimalistisia kuvia. Tämä sopii mielestäni hyvin otsikoksi näyttävyytensä vuoksi ja koko teksistä muodostuu omannäköisensä kuva. Fontin muotoiluun on käytetty aikaa ja vaivaa.


Loput poster-kuvista löytyy Pinterestin sivuiltani, en halunnut ladata kaikkia 40 kuvaa blogin täytteeksi. Mutta nämä esimerkit kertovat mielestäni selkeästi jokaisen kirjaintyypin idean selkeästi.(En tiedä mikä blogiani vaivaa, mutta fontteihin liittyen en tiedä miksi tekstit muuttavat ulkoasuaan jokaisessa eri sarakkeessa. Korjaan asiaa pikimmiten.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti